torstai 9. toukokuuta 2013

Great Ocean Road

Great Ocean Road on tie Melbournesta länteen päin, jossa on nähtävyyksiä, ihania pikkukaupunkeja ja upeita rantoja. Se on juttu mikä pitää täällä ollessa tehdä! Auton vuokraus olisi paras vaihtoehto, mutta koska mulla tai Riikalla ei ole kansainvälistä ajokorttia, niin se ei onnistunut. Yksi hyvä vaihtoehto olisi ollut lyöttäytyä joidenkin reppureissaajien matkaan ja tehdä reissu yhdessä ja jakaa bensakulut, mutta ei törmätty nyt keneenkään joka olisi ollut lähdössä. Päädyttiin ottamaan valmismatka matka/turistitoimiston kautta, jolla nähdään parin päivän aikana kaikki ja joka sisältää ruoat, majoittumiset, sisäänpääsymaksut ynnä muut. Saatiin hyvä tarjous hostellin matkatoimistosta, ja pikaisten laskelmien jälkeen se tuli itse asiassa halvemmaksi kuin vuokrata kahdestaan auto. Tästä tulee ehkä vähän vaan luetteloa mitä tehtiin reissussa, mutta kuvat puhukoon puolestaan fiiliksestä ja ihanista maisemista ja kokemuksista. :)
 
                                                   Great Ocean Road kartalla


Matkaan lähdettiin maanantai-aamuna ihan liian aikaisin minibussilla. Nuoria oli n puolet, ja sitten oli kiinalainen ja intialainen perhe. Ensimmäinen pysähdys oli tunnin ajomatkan jälkeen, 12 Apostles. 12 apostolia on kivipaaseja meressä, jotka on ajan kuluessa irronnut mantereesta ja jota vesi ja ilma ovat muokanneet. Apostoleja ei oikeasti ole 12, vaan määrä riippuu vähän laskutavasta. :D 12 apostolia on vain sanonta, josta nimi on tullut. Mutta enivei, näkymät oli tosi hienot ja vaikuttavat! Käveleskeltiin myös rannalla, siellä oli kova aallokko ja uiminen on kielletty. Vähän ajomatkan päässä oli Lock Ard Gorke, mun ehdoton suosikkipaikka reissussa. Se oli suojaisa lahti, jota ympäröi kalliot. Aurinko paistoi ja oli mielettömän kaunista, olisin voinut jäädä sinne koko päiväks. Se hyvä puoli itekseen matkailussa olis ollut, että olisi saanut olla kivoissa paikoissa niin kauan kun huvittaa. Mutta matka jatkui, ja jossain välissä pysähdyttiin käveleskelemään sademetsään. Se ei niin sykähdyttänyt, samanlaisessa oltiin käyty Tasmaniassa. Mutta nättiä oli!
 
The 12 Apostles



Jeeee!
Bongattiin myös koaloita! Ne oli ihan villikoaloita, jotka hengaili eukalyptuspuissa tien varressa. Ne oli ihan älyttömän sulosia otuksia!! Turkki näytti pehmoselta ja ois tehnyt mieli halailla. Oli muuten pikkusen laiskoja elukoita, ne nukku sama kuinka kaposella oksalla, ja kuulemma suurimman osan päivästä. :) Puiden oksalla näkyi myös Kookaburra, kuuluisa australialainen lintu. Muutaman kerran pysähdyttiin pikkukaupungeissa jaloittelemassa ja kattelemassa maisemia. Maisemat oli mahtavat myös bussin kyydistä, kun suurin osa tiestä kulkee meren rantaa pitkin. Viiden jälkeen saavuttiin yöpymispaikkaan, YHA:n hostelliin Great Ocean Road backpackers hostel Lorne-nimisessä pikkukaupungissa. Siellä meidän bussikuski/opas Neil kokkaili perinteisen australialaisen BBQ-illallisen, ja oli kyllä hyvää!  Aika nopeesti väsy iski ja mentiinkin aikasin nukkumaan, ihan hyvä koska aamulla oli aikanen herätys..
 
Breakfast with parrots :)
Aamupalalla oli pannareita, nam! Saatiin myös aamupalaseuraa, kun yhtäkkiä terassi oli täynnä papukaijoja noolaamassa meidän ruokia. :D Ajelulle lähdettiin, ja pysähdyttiin kattomaan majakkaa, ja taas lisää söpöjä pikkukyliä. Pysähdyttiin Torquay-nimisessä kaupungissa, joka on Australian surffaus-pääkaupunki. Siellä on kehitetty surffauspuvut, ja kaupungissa olikin mm. vain surffiliikkeistä koostuva ostoskeskus. Tämän jälkeen  otettiin lautta lahden yli. Lahdella voi hyvällä säkällä bongata delfiinejä ja valaita, mut me ei nähty mitään. :( Ajettiin Australian wildlife park:iin, jota oltiin Riikan kans ootettu. Siellä sai nimittäin syöttää ja silittää kenguruita! Paikassa oli myös Tasmanian tuholaisia, nyt on nekin nähty. Ne ei ollut yhtään pahiksen näkösiä vaan aika sulosia otuksia. :) Nähtiin myös koaloita, niitä olis saanut mennä silitteleen ja halaileen maksua vastaan, mutta ei haluttu maksaa siitä lystistä..
 
Tasmanian Devil


Mikä se siellä kurkkii?


 
Päivän lopuksi ajettiin Phillip Islandille, joka on kuuluisa pingviineistä, Grand Prix Trackista ja surffauksesta. Käveltiin rannalla ja kateltiin surffareita, oli huipun näköstä hommaa! Jossain on kyllä pakko päästä kokeileen! Mut ei kyllä tuolla rannalla, koska siellä on paljon haita. Saarella elää maailman pienin pingviinilaji, ja niitä on saarella n. 45 000. Ne on hain herkkua ja houkuttelevat paikalle haita. Hyy. Ilta huipentui pingviiniparaatiin, kun mentiin rannalle seuraamaan pingviinien maihinnousua. Pingut on päivät kalastamassa merellä, ja illalla hämärän tullen ne tulee rannalle ja kipittää rantaa pitkin maan alla oleviin koloihinsa. Paikasta oli tehty kunnon turistirysä, ja rannalla oli katsomot ja kaikki. Siellä ei kuitenkaan saanut ottaa valokuvia eikä rannalle päässyt, koska pingviinejä ei saa häiritä vaan niiden annetaan olla luonnonmukaisissa oloissa. Ne on 35cm korkeita, eli tosi pieniä. Ne oli niiiin suloisia!!!
 
Ostaisitteko tommosen tönön 250 000$? En mäkään.




Pingviini!
 Sieltä lähdettiin kotimatkalle, ja hostellilla oltiin illalla 10 aikoihin. Oli mahtavat pari päivää, reissu oli hieno ja nyt voin ruksia monta kohtaa to do-listalta! Tänään keskiviikkona otetaan suunnaksi Cairns! Huippua nähdä Sofiaa, ja päästä vähän lämpimämpiin ilmoihin. Melbournessa on ollut ihan jäätävää (no ei ihan, mut kylmä kuitenkin +15) mutta totta kai nyt kun ollaan lähdössä, tännekin on luvattu 25 asteen lämpöjä. Mut ei se mitään, seikkailu jatkukoon. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti